(Traducción al castellano, a continuación)
El vodevil polític català continua amb més força després de les «eleccions» del 12 de maig proppassat, on els nacionalistes / separatistes han perdut la majoria absoluta que gaudien des de 1984.
El president de la mal anomenada Generalitat, l’Aragonès de Pineda de Mar, va anunciar l’endemà mateix de la jornada electoral que abandonava la política i tornava als negocis familiars aixecats pel seu avi franquista. Ni tant sols agafaria l’acta de diputat. També la Secretària General del seu partit, ERC, Marta Rovira, feia un pas enrere.
No obstant això, el president d’ERC, Oriol Junqueras, no ho va voler veure: en un primer moment, va declarar que es trobava «amb forces» de continuar al capdavant del partit, però pocs dies després va mirar cap a l’altra banda i va anunciar un congrés extraordinari aquest novembre per tal de renovar el lideratge del partit. No sabem si el lideratge renovat serà ell mateix, però tenint en compte la capacitat de Junqueras de mirar a dos llocs diferents alhora, no descartem pas que ho intenti. Històricament, ERC ha navegat entre el republicanisme (Rufián, Tardà, Junqueras) i el nacionalisme contrari al PSC (Rovira, etc.). Però la qüestió és més pragmàtica i senzilla: resulta molt dur abandonar les mels del poder quan ja s’estan tastant.
Pel que fa al «president» Puigdemont, volia fer una entrada triomfal a Barcelona tot emulant a Tarradellas i el seu «ja sóc aquí!», però les urnes l’han deixat «allà», molt enllà. Plus ultra. Fins i tot, en Puigdemont ja havia tornat el lloguer de la «Casa de la República» a Waterloo, anticipant la seva mudança al Palau de Sant Jaume, però el que haurà d’anticipar serà el lloc a on pasar la seva jubilació sobrevinguda. Tot i això, Puigdemont no perd l’esperança, una esperança tornada en fugida de la realitat, i intenta la seva investidura tot fent xantatge a Pedro Sánchez amb la seva caiguda de la Moncloa. Cosa que als amos de Sánchez i Illa no els importa gens… Al contrari! Puigdemont els hi faria un favor.
Veiem, doncs, que tant Junqueras com Puigdemont s’aferren per ambició personal a un Procés que ja no existeix.
D’aquestes reaccions viscudes des de les eleccions passades fins ara, en podem treure dues conclusions:
Primera, que el processisme s’ha desballestat, no per l’alta abstenció electoral (perquè hi havia altres opcions, inclús unilateralistes, com: Alhora, Aliança Anticatalana, o el FNC) si no per la mateixa naturalesa del Procés Sobiranista: una bombolla de sabó que havia d’esclatar en topar-se amb la realitat.
Segona, Junqueras i Puigdemont només es mouen per les seves respectives ambicions personals, sense acceptar que fins i tot aquestes ambicions personals també han caducat, com el Procés mateix.
Lo Mestre Titas, Círcol Tradicionalista Ramon Parés y Vilasau (Barcelona)
* * *
(En castellano:)
Junqueras y Puigdemont: dos políticos caducados, nomás no les han avisado
El «Procés» ha sido desguazado por su propia naturaleza: una pompa de jabón que debía estallar al toparse con la realidad.
El vodevil político catalán arremete con más fuerza después de las «elecciones» del 12 de mayo pasado, en que los nacionalistas / separatistas han perdido la mayoría absoluta que disfrutaban desde 1984.
El presidente de la mal llamada Generalidad, el Aragonés de Pineda de Mar, anunció el día siguiente a la jornada electoral que abandonaba la política y volvía a los negocios familiares levantados por su abuelo franquista. Ni siquiera recogería el acta de diputado. También la Secretaria General de su partido, ERC, Marta Rovira, daba un paso atrás.
Sin embargo, el presidente de ERC, Oriol Junqueras, no lo ha querido ver: en un primer momento, declaró que se encontraba «con fuerzas» para continuar al frente del partido, pero pocos días después miró hacia el otro lado y anunció la convocatoria de un congreso extraordinario de su partido, para el próximo mes de noviembre, con el objeto de renovar el liderazgo de ERC. No sabemos si la renovación del partido será él mismo, pero teniendo en cuenta la capacidad de Junqueras para mirar a dos lugares diferentes al mismo tiempo, no descartamos que lo intente. Históricamente, ERC ha navegado entre el republicanismo (Rufián, Tardà, Junqueras) y el nacionalismo contrario al PSC (Rovira, etc.). Pero la cuestión es más pragmática y sencilla: resulta muy duro abandonar las mieles del poder cuando ya se están disfrutando.
En cuanto al «presidente» Puigdemont, quería hacer una entrada triunfal en Barcelona emulando a Tarradellas y su «ja sóc aquí!», pero las urnas lo han dejado «allá», en el más allá. Plus ultra. Incluso, Puigdemont ya había devuelto el alquiler de la «Casa de la República» en Waterloo, anticipando su mudanza al Palacio de San Jaime, pero lo que finalmente tendrá que anticipar será el lugar donde pasar su jubilación sobrevenida. A pesar de todo, Puigdemont no pierde la esperanza —una esperanza huída de la realidad— e intenta su investidura chantajeando a Pedro Sánchez con su caída de la Moncloa. Cosa que a los amos de Sánchez e Illa no les importa en absoluto… ¡Al contrario! Puigdemont les haría un favor.
Vemos, pues, que tanto Junqueras como Puigdemont se aferran por ambición personal a un Proceso secesionista que ya no existe.
De estas reacciones observadas desde las elecciones pasadas hasta ahora, se pueden extraer dos conclusiones:
Primera, que el Proceso separatista ha sido desguazado, no por la alta abstención electoral (pues había otras opciones, incluso unilateralistas, como: Alhora, Aliança Anticatalana, o el FNC) si no por la propia naturaleza del Proceso: una pompa de jabón que debía estallar al toparse con la realidad.
Segunda, Junqueras y Puigdemont sólo se interesan por sus respectivas ambiciones personales, sin aceptar que incluso estas ambiciones personales también han caducado, como el Proceso mismo.
Lo Mestre Titas, Círcol Tradicionalista Ramon Parés y Vilasau (Barcelona)
Deje el primer comentario